Posiłki dla pracowników a koszt uzyskania przychodu

Kategoria:Koszty | |
Program do faktur
Niewielu przedsiębiorców zatrudniających pracowników (szczególnie tych rozpoczynających działalność gospodarczą) zdaje sobie sprawę, że prawo daje im tak duże możliwości związane z ujęciem w kosztach rozmaitych wydatków związanych z prowadzoną działalnością – warunkiem jest jedynie udowodnienie poniesienia faktycznego kosztu posiłków z firmowymi wydatkami służącymi uzyskaniu dochodu.

Jedną z palących kwestii podnoszonych w ostatnim czasie jest odliczenie od podatku kosztów posiłków które przedsiębiorca zapewnia swoim pracownikom. Choć to praktyka bardzo rzadko stosowana przez firmy to jednak dająca naprawdę imponujące możliwości zmniejszenia obciążeń podatkowych.

W myśl przepisów o podatku dochodowym dla osób fizycznych (art. 22 ust.1 ustawy o PIT) wydatkami tymi (o czym mowa wyżej) są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów za wyjątkiem kosztów, które wymienione zostały w art. 23 ust.1 tejże ustawy tj. ponoszonych na nabycie gruntów lub prawa wieczystego użytkowania gruntów za wyjątkiem opłat za wieczyste ich użytkowanie, nabycie lub wytworzenie we własnym zakresie innych niż wymienione w lit a) środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych, w tym także wchodzących w skład nabytego przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanych części, ulepszenie środków trwałych, które zgodnie art. 22g ust. 17 powiększają wartość środków trwałych, stanowiącą podstawę naliczenia odpisów amortyzacyjnych.

Z powyższego przepisu wynika jednoznacznie, że jeżeli przedsiębiorca potrafi udokumentować faktyczny koszt posiłków dla pracowników może zastosować względem nich formułę odliczenia gdyż nie zostały one wyłączone przez powyższy przepis.







Strona używa cookies - tzw. ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień cookies.
Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.