W dzisiejszych czasach tak wielu z nas marzy o własnym biznesie - wyobrażając sobie samodzielne prowadzenie firmy jako istną sielankę- nikt nie mówi nam co mamy robić, nie musimy prosić szefa o wolne oraz liczyć się z tym, że nie dostaniemy urlopy w dogodnym dla nas terminie. Ponadto sami jesteśmy dla siebie szefem- i to najprawdopodobniej największy atut prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Z kolei te osoby, które już próbowały swoich sił jako przedsiębiorcy doskonale zdają sobie sprawę, iż taka forma zarabiania na życie oprócz szeregu zalet ma także liczne wady, do których często należy praca po godzinach, bardzo duża odpowiedzialność, walka o utrzymanie się na rynku, duże ryzyko oraz czasem uciążliwa biurokracja.Jeśli jednak nie przeraża nas to wszystko i wciąż pragniemy założyć własną firmę warto jest przeanalizować lokalny rynek oraz zapotrzebowanie na towary bądź usługi, i podjąć decyzję jakiego rodzaju firmę chcemy założyć.
Obecnie coraz większą popularnością cieszą się lokale gastronomiczne, gdzie ludzie mogą po ciężkim dniu w pracy spędzić miło czas w towarzystwie rodziny lub znajomych, delektując się pysznym deserem lodowym, i filiżanką aromatycznej kawy. Tego rodzaju biznes jest zawsze dobrym pomysłem i przynosi świetne zyski. Oczywiście przed przystąpieniem do zakładania własnej lodziarni należy bardzo dobrze przeanalizować rynek konsumencki oraz zastanowić się na ile pozwala nam nasz budżet. Powinniśmy opracować skrupulatny biznesplan koniecznie uzupełniony analizą SWOT, w której przeanalizujemy mocne strony, słabe strony, szanse oraz zagrożenia- dzięki czemu będziemy w stanie jeszcze lepiej przygotować profil naszej lodziarni oraz uniknąć ewentualnych rozczarowań.
Dla osób posiadających ograniczony budżet idealną opcją będzie inwestycja w mały, wolno- stojący punkt oferujący przechodniom pyszne lody- umiejscowiony w turystycznym punkcie takim jak, np plaża czy rynek miejski. Świetnym pomysłem jest także zainwestowanie w niewielkiego foodtrucka, którym będziemy mogli się przemieszczać serwując pyszne lody oraz dla zabieganych kubek aromatycznej kawy. Wzbogacenie oferty lodziarni dodatkowo zimnymi oraz ciepłymi napojami jest idealną opcją, ponieważ generuje dodatkowy zysk. Inwestycja w profesjonalną maszynę do robienia kawy to wydatek, który w niedługim czasie zwróci nam się kilkukrotnie.
Na początku warto pracować w pojedynkę, ponieważ koszty zatrudnienia oraz utrzymania pracownika są niestety wysokie i mogą okazać się zbyt dużym obciążeniem finansowym dla dopiero co powstałej firmy. Dobrą opcją na początek jest także zatrudnienie stażysty. Wszystko zależy od tego jak dużą popularnością będzie cieszyła się nasza lodziarnia oraz jaki będzie panował ruch- dlatego na początek warto zachęcić klientów do korzystania z oferty poprzez częste akcje promocyjne, rabaty, gratisy oraz oczywiście przystępną cenowo ofertą.
Świetnym rozwiązaniem jest także wydawanie karnetów do zbierania pieczątek- z dziesiątym lodem lub kawą do wyboru gratis- wizja darmowego deseru lub kawy skutecznie przyciągnie do nas klientów. Przyjmując, że będzie panował średni ruch w ciągu tygodnia i znacznie większy w weekendy, oraz po odjęciu wszystkich kosztów w postaci zakupu produktów oraz opłat jesteśmy w stanie zarobić ,, na czysto'' około 10-12 tysięcy złotych miesięcznie. Oczywiście musimy wziąć także pod uwagę wszelkie nieprzewidziane, dodatkowe koszta, oraz pamiętać, że lodziarnia to biznes głównie sezonowy, jednak nawet po odliczeniu dodatkowych kosztów oraz wyliczeniu średniej zarobków dla całego roku kalendarzowego - jest to wciąż całkiem dobry pomysł na biznes.
Ponadto w sezonie zimowym można zmienić delikatnie profil lokalu i np zamiast lodów serwować pyszne gofry oraz wziąć pod uwagę fakt iż podczas zimowej pogody zdecydowanie większą popularnością cieszą się ciepłe, rozgrzewające napoje- co w ostatecznym rozrachunku będzie generować również bardzo dobre zyski.